24 Octombrie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune a Poliției Capitalei din weeknd-ul 21-23 octombrie a.c.

În nopțile de 21/22 și *22/23 octombrie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au desfășurat activități de control în mai multe zone de interes operativ aflate în raza de competență în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În urma controalelor efectuate,

polițiștii rutieri au aplicat 174 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste *124.400 de lei și au constatat 17 dosare penale cu 20 infracțiuni la regimul circulației rutiere, majoritatea pentru:

- 5 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului;

-- 4 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive;

- 5 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu permisul suspendat;

- 4 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice cu fără a deține permis de conducere;

De asemenea, au fost reținute 60 permise de conducere, majoritatea pentru:

>> 23 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenție);

>> 13 pentru infracțiunile la regimul rutier;

>> 12 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului electric;

>> 7 pentru depășirea vitezei cu peste 50km/h;

>> 2 pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

>>>Totodată, au fost reținute 17 certificate de înmatriculare, majoritatea pentru deficiențele tehnice constatate.

EXEMPLE:

1. În noaptea de 22/23 octombrie a.c, un bărbat în vârstă de 29 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 1 sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,43 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Persoana în cauză a fost  condusă la sediul I.N.M.L. în vederea recoltării de mostre biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin.1 din Codul Penal.

2. În noaptea de 22/23 octombrie a.c, un bărbat în vârstă de 46 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 3, iar în urma verificărilor s-a constatat faptul că nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 335. alin.1 din Codul Penal

Totodată, în urma testării cu aparatul alcooltest a indicat o valoare de 0,27 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1305 lei.

 

3. În noaptea de 22/23 octombrie a.c, polițiștii Brigăzii Rutiere, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat un conducător auto care a evitat contactul direct cu aceștia.

S-a procedat la urmărirea autovehiculului, efectuându-se somații de oprire, prin semnalele acustice și luminoase ale autospecialei, conducătorul auto continuându-și însă deplasarea.

Pe Str. Almașul Mare, conducătorul auto a abandonat autoturismul, deplasându-se pe jos. Agenții de poliție au procedat la urmărirea acestuia, pe jos, iar la scurt timp, persoana în cauză a fost imobilizată și încătușată, stabilindu-se faptul că este vorba de o persoană în vârstă de 32 de ani.

În urma testării cu aparatul DrugTest, a rezultat prezența în organism a unei substanțe psihoactive, iar cu această ocazie a fost efectuat controlul corporal, fiind găsită asupra sa o substanță vegetală de culoare inchisă cu miros înțepător.

În urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat faptul că avea dreptul de a conduce suspendat.

În acest context, persoana în cauză a fost condusă la sediul INML în vederea prelevării de mostre biologice și a fost întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 335 alin.2, art. 336 alin.2 din Codul Penal, precum și prevederile art. 4 din Legea 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Brigada Rutieră organizează permanent acțiuni tematice în scopul reducerii numărului de accidente rutiere și modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.