06 Noiembrie 2023Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune a Poliției Capitalei din seara zilei 4 noiembrie a.c.

În seara zilei de 04/05 Noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au desfășurat activități de control în mai multe zone de interes operativ aflate în raza de competență în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În urma controalelor efectuate, polițiștii rutieri au aplicat 48 sancțiuni contravenționale și au constatat 5 infracțiuni,  după cum urmează:

• 2 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului;
• 1 pentru conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive;
• 1 pentru conducerea unui vehicul cu permisul suspendat;
• 1 pentru conducerea unui vehicul fără permis.

De asemenea, au fost reținute 10 de permise de conducere, astfel:

>> 4 pentru infracțiunile la regimul circulației pe drumurile publice;
>> 3 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului;
>> 1 pentru neacordare de prioritate pietonilor;
>> 2 pentru depășirea vitezei legale.

Totodată, au fost reținute 2 certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate.

EXEMPLE:

1. Un bărbat în vârstă de 31 de ani a fost depistat pe o stradă din Sectorul 1, în timp ce conducea un autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării preliminare cu aparatul DrugTest, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

În acest context, pentru stabilirea cu exactitate a consumului unor substanțe psihoactive, conducătorul autovehiculului a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de mostre biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar penal în cadrul căruia se efectuează cercetări IN REM (cu privire la faptă), în conformitate cu prevederile art.336 alin.2 din Codul Penal.

2. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a fost depistat pe o stradă din Sectorul 3 în timp ce conducea un autovehicul sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul acooltest a indicat o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul autovehiculului a fost condus la sediul I.N.M.L. În vederea prelevării de mostre biologice, totodată fiind deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 336 alin.1 din Codul Penal.

Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni în scopul reducerii numărului de accidente rutiere produse pe fondul consumului de alcool sau substanțe psihoactive și creșterii nivelului de disciplină și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.