26 Septembrie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune a Poliției Capitalei din noaptea de 24 septembrie a.c.

În noaptea de 24/25 Septembrie 2022, polițiștii Brigăzii Rutiere au desfășurat activități de control în mai multe zone de interes operativ aflate în raza de competență în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

În urma controalelor efectuate,

polițiștii rutieri au aplicat 73 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste *53.000 de lei și au constatat 5 infracțiuni la regimul circulației rutiere, după cum urmează:

- *3 * pentru conducerea unui autovehicul sub influnența alcoolului;

- 1 pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive;

- 1 pentru deținere de substanțe din categoria drogurilor de risc (Legea 143/200).

 

De asemenea, au fost reținute 20 permise de conducere, astfel:

>>7 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului;

>> 6 pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenție);

 >> 4 pentru infracțiunile la regimul rutier;

>> 3 pentru depășirea vitezei cu peste 50km/h.

Totodată, au fost reținute 4 certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate.

EXEMPLE:

1. Un tânăr în vârstă de 24 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 5 sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării preliminare cu aparatul Drugtest a relevat prezența în organism a Cocainei.

În acest context, conducătorul autovehiculului a fost  condus la sediul I.N.M.L. în vederea recoltării de mostre biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin.2 din Codul Penal.

De asemenea, în urma controlul efectuat, polițiștii au depistat în autovehicul substanțe din categoria drogurilor de risc.

În cauză, s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere de substanțe psihoactive, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

 

2. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 5 sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul Alcooltest a indicat o concentrație de 0,55 mg/l pur în aerul expirat.

În acest context, conducatorul autovehicului a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea recoltării mostrelor biologice iar în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penala în conformitate cu prevederile art 336 alin.1 din Codul Penal.

Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni în scopul reducerii numărului de accidente rutiere produse pe fondul consumului de alcool sau substanțe psihoactive și creșterii nivelului de disciplină și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.