31 Octombrie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune a Poliției Capitalei din 29 octombrie a.c.

În noaptea de 29/30 Octombrie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au acționat pe sectoarele de drum din municipiul București cu risc rutier sporit în scopul prevenirii accidentelor de circulație cu consecințe grave produse pe fondul încălcării regimul legal de viteză.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, în valoare de aproximativ de 85.000 lei și au fost reținute *35 *permise de conducere **după cum urmează:

- 25 pentru depășirea vitezei cu peste 50km/h;

- 8 pentru depășirea vitezei cu peste 70 km/h;

-1 pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului;

-1 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului(infracțiune).

Cu ocazia activităților de control desfășurate, polițiștii rutieri au întocmit 1 dosar de cercetare penală pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului.

Exemple:

1. Un bărbat în vârstă de 44 de ani, a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 1 și a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 101 km/h, pe un sector de drum unde limita era de 50 de km/h.

De asemenea, în urma testării cu aparatul alcooltest a persoanei în cauză a indicat o concentrație de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat, context în care a fost condusă la sediul INML în vederea recoltării de mostre biologice, iar în cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art.336 alin. 1 din Codul Penal.

2. Un bărbat în vârstă de 45 ani a condus un autovehicul pe Podul Basarab și a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 150 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză este de 50 km/h.

Conducatorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 zile.

3. Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autovehicul pe Splaiul Unirii și a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 145 km/h, pe un sector de drum unde limita de viteză este de 60 km/h.

Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 zile.

4. Un tânăr în vârstă de 23 de ani, a condus un autovehicul pe și a fost înregistrat de aparatul radar cu viteaza de 135 km/h. Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 zile.

Conform datelor statistice, în perioada 01.01-30.09.2022, în muncipiul București s-au înregistrat 316 accidente rutiere grave în urma cărora *27 de persoane au decedat, 295 au fost rănite grav și 45 rănite ușor. Viteza neadaptată la condițiile de drum a reprezentat principala cauza generatoare, fiind înregistrate *67 de accidente rutiere grave.

Pentru reducerea riscului rutier și îmbunătățirea nivelului de siguranță rutieră este stringent ca viteza să fie adaptată din următoarele considerente:

• un timp mai mare pentru recunoaşterea pericolelor;

• reducerea distanţei de deplasare în cursul reacţiei la pericol;

• reducerea distanţei de oprire a vehiculului după frânare;

• o creştere a capacităţii celorlalţi participanți la trafic de a judeca viteza vehiculului şi a timpului până la impact;

• scăderea probabilităţii de pierdere a controlului vehiculului de către conducătorul auto.

Siguranța dumneavoastră este prioritatea noastră!