09 Martie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Mentiuni privind valabilitatea dovezilor inlocuitoare ale permiselor de conducere si valabilitatea prelungirii dreptului de circulaţie din 09 martie a.c.

Starea de alertă instituită pe teritoriul României s-a încheiat pe 09 martie, la ora 00.00.
În acest context, potrivit prevederilor art.4 alin. 5 din Legea 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de Covid-19, *dovezile înlocuitoare* ale permiselor de conducere, eliberate cu drept de circulație emise în temeiul art. 111 alin. (1) lit. b), alin. (4) sau (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sunt valabile pentru o perioadă de *10 zile* de la încetarea stării de alertă, respectiv până la data de *18.03.2022* *inclusiv*.

Pentru aceeaşi perioadă se menţine şi valabilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, dispusă de procuror sau de instanţa de judecată potrivit art. 111 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulteriore.

Pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice *după expirarea celor 10 zile*, persoanele care se află în situațiile expuse anterior trebuie să solicite procurorului care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanței de judecată învestite cu soluționarea cauzei prelungirea dreptului de circulație.