09 Aprilie 2018Sursa: Brigada Rutieră București

Conducători auto aflați sub influenta alcoolului și substanțelor psihoactive depistați de polițiștii rutieri

În numai 6 ore, polițiștii Brigăzii Rutiere București au depistat 3 conducători auto care au condus autovehicule în timp ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive și alcoolului. Pe numele acestora s-au întocmit dosare penale și ca măsură complementară le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Astfel, la data de 7 aprilie a. c., în jurul orei 00.50, un bărbat în vârstă de 21 de ani a condus un autovehicul în zona Pieței Alba Iulia, sector 3, fiind sub influența substanțelor psihoactive.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drug Test, rezultatul fiind pozitiv. Acesta a fost condus la INML pentru recoltarea de probe biologice.

În jurul orei 03.00, un bărbat în vârstă de 30 de ani a condus un autovehicul pe Bd. Ion Mihalache, sector 1, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcool test, rezultatul fiind 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, a fost testat și cu aparatul Drug Test, rezultatul fiind pozitiv pentru consum de 2 substanțe. Acesta a fost condus la INML pentru recoltarea de probe biologice.

În jurul orei 08.00, un cetățean străin a condus un autovehicul pe Str. Doamnei, sector 3, fiind sub influența substanțelor psihoactive. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drug Test, rezultatul fiind pozitiv pentru consum de 4 substanțe. Acesta a fost condus la INML pentru recoltarea de probe biologice. De asemenea, în urma efectuării controlului autoturismului au fost găsite 1 gram de substanțe vegetale, mai multe pastile de diferite mărimi și culori, 3 fiole de substanțe injectabile și un aparat pentru confecționat țigări.

Polițiștii Brigăzii Rutiere acționează zilnic în vederea prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive de către conducătorii auto, pentru depistarea lor folosind aparatul marca Drager, model Drug Test 5000 STK.

Consumul de substanțe psihoactive influențează comportamentul conducătorilor de autovehicule, afectează capacitatea de a conduce, diminuează reflexele, aceștia nemaiputând fi stăpâni pe propriile mișcări si nemaiputând evita obstacolele apărute in cale.

Totodată, conducătorul unui vehicul care a consumat substanțe psihoactive poate deveni agresiv, trecând foarte ușor de la o stare calmă la una de nervozitate, în cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinte deosebit de grave.

Pe raza municipiului București, de la inceputul anului până în prezent, au fost depistați 34 conducători auto ce se aflau sub influența substanțelor psihoactive în timp ce conduceau vehicule pe drumurile publice.

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană care se află sub influența substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă, conform art. 336, alin.2, Cod Penal.

De asemenea, se retine permisul de conducere în vederea exercitării dreptului de a conduce, până la soluționarea dosarului penal.

Polițiștii Brigăzii Rutiere București se vor afla permanent la datorie pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță rutieră, precum și pentru depistarea conducătorilor de vehicule care nu respecta normele rutiere în vigoare.