10 Octombrie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune de verificare a legalității transportului rutier din 10 octombrie a.c.

Astăzi, 10 Octombrie a.c., polițiștii Brigăzii Rutiere au efectuat activități de verificare a legalității transportului rutier de persoane în scopul creșterii gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.

Controalele efectuate de polițiști au vizat verificarea autovehiculelor destinate transportului de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

Obiectivele acțiunii au fost următoarele:

-verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi existenţa atestării metrologice a aparaturii tahograf;

-legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate şi ocazionale;

-deţinerea documentelor necesare efectuării transportului de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul autovehicului;

-verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente;

-respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare;

-verificarea respectării numărului maxim de locuri pe scaune prevăzute în certificatul de clasificare al autovehiculului, faţă de numărul maxim de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare al autovehiculului, după caz;

Polițiștii au acordat o atenție sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei și anume:

>starea psiho-fizică a conducătorilor de autovehicule;

>verificarea alcoolscop a conducătorilor de autovehicule care efectuează acest tip de transport.

În urma activităților de control desfășurate astăzi, în intervalul orar 06.00-10.00, polițiștii rutieri au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 11.300 lei, dintre care evidențiem următoarele:

• 9 pentru deficiențele tehnice constate la autovehicule care efectuau transport rutier persoane;

• 3 pentru alte abateri prevăzute de OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice;

• 2 pentru încălcarea prevederilor Legii 38/2003, privind transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere.

În cadrul acțiunii, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare pentru deficiențele tehnice constatate și au fost reținute 2 permise de conducere pentru consum de alcool.

Exemple:

1. Un bărbat în vârstă de 55 de ani a fost depistat pe o stradă din sectorul 2 în timp ce efectua transport rutier de persoane prin servicii regulate speciale în timp ce se afla sub influența alcoolului.

În urma testării cu aparatul alcooltest, a indicat o valoare de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. În acest context, conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 1305 lei, iar ca măsură complementară s-a dispus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 zile.

 

2. Un bărbat în vârstă de 68 de ani, a efectuat transport rutier de persoane având anvelope uzate peste limita legală admisă.

Conducătorul autovehiculului a fost sancționat cu amendă în valoare de 580 de lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reținerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficiențelor tehnice.

Pentru realizarea unui transport rutier de persoane în condiții de siguranță recomandăm persoanelor care efectuează acest tip de activitate următoarele:

- să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice/substanțelor psihoactive;

- să respecte timpii de odihnă atunci când efectuează  activități de transport;

- să dețină documentele prevăzute de legislația  incidentă domeniului transporturilor.

Acest tip de acțiuni sunt organizate permanent de Brigada Rutieră, în vederea reducerii riscului rutier și menținerii unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile publice din Capitală.