14 Iunie 2022Sursa: Brigada Rutieră București

Acțiune a Brigăzii Rutiere în colaborare cu Agenția Națională Antidrog din 12 iunie a.c.

În data de 12 Iunie a.c., în intervalul orar 17.30-21.00, polițiștii Brigăzii Rutiere în colaborare cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat activități de control în trafic în scopul prevenirii și în cazurile stringente combaterii prin dispunerea măsurilor legale a fenomenului conducerii unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive.

În cadrul acțiunii componenta preventiv-educativă a fost evidențiată prin intermediul specialiștilor din cadrul Agenției Naționale AntiDrog care au purtat discuții cu persoanele testate de polițiștii rutieri cu aparatul DrugTest, oferindu-le flyere cu informații corecte despre consecințele pe care le poate avea consumul de droguri asupra organismului și chiar posibilitatea să experimenteze ochelarii care simulează efectele consumului de substanțe psihoactive sau alcool, prin parcurgerea unui traseu cu jaloane, astfel încât observarea riscurilor să contribuie la creșterea nivelului de responsabilizare în rândul conducătorii de autovehicule, în scopul diminuării riscului de accidente cauzate de consumul de droguri la volan.

Activitatea de impunere a legii s-a materializat prin oprirea autovehiculelor în trafic și efectuarea de către polițiștii Brigăzii Rutiere a testărilor cu aparatul DrugTest și Alcooltest în scopul depistării persoanelor care nu conștientizează pericolele la care se expun și/sau îi expun pe ceilalți participanți la trafic prin conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive sau a băuturilor alcoolice.

În urma activităților de control desfășurate în intervalul orar menționat anterior, au fost obținute următoarele rezultate:

-2 infracțiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive;

-3 permise de conducere reținute în vederea suspendării exercitării dreptului de a conducere pentru o perioadă de 90 de zile pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influența alcoolului(contravenție);

-2 permise de conducere reținute pentru infracțiunile constatate.

EXEMPLE:

1.Un tânăr în vârstă de 26 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei, sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării preliminare cu aparatul DrugTest, a indicat prezența în produsele biologice a două substanțe psihoactive.

În acest context, conducătorul auto a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea recoltării de mostre biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin. 2 din Codul Penal.

2. O femeie în vârstă de 35 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 1 al Capitalei sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării preliminare cu aparatul DrugTest, a indicat prezența în produsele biologice a unei substanțe psihoactive.

În acest context, conducătoarea auto a fost condusă la sediul I.N.M.L. în vederea recoltării de mostre biologice, iar în cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile art. 336 alin. 2 din Codul Penal.

Notă: În anul 2021, polițiștii Brigăzii Rutiere au constatat peste 569 de infracțiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice sub influența substanțelor psihoactive, iar în primele cinci luni ale anului curent, au fost constatate peste 248 de infracțiuni din aceeași categorie.

Având în vedere aceste date statistice vă reamintim câteva dintre consecințele principale pe care le poate avea consumul de substanțe psihoactive asupra capacității de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice:

-afectează capacitatea de concentrare și abilitățile psihomotorii;

-reduce viteza de reacție și atenția distributivă;

-induce conducătorului auto în cele mai multe cazuri o falsă încredere în propriile simțuri prin asumarea irațională a unor riscuri în trafic.

Brigada Rutieră organizează permanent astfel de acțiuni în scopul prevenirii accidentelor de circulație produse pe fondul conducerii unui autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră a tuturor participanților la traficul rutier din muncipiul București.